Juli 2020, week 31

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,
belangenvereniging van 125.000 senioren in Brabant.
Nieuwe lezers heten wij hierbij van harte welkom!

Voor uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen:
kijk onderaan deze nieuwsbrief.

 


“Whatever it takes”

KBO-Brabant gaat onrecht pensioenakkoord juridisch bestrijden

Na een debat van amper vijf uur over een pensioenpot van ruim 1.500 miljard euro is de Tweede Kamer op 14 juli een moreel en juridisch foute weg ingeslagen. Het beste pensioenstelsel ter wereld wordt vervangen door een onzeker stelsel, nadat het vertrouwen in het huidige pensioenstelsel jarenlang is ondermijnd door een irreële rekenrente. Daardoor worden de pensioenen van gepensioneerden en de pensioenopbouw van werknemers al twaalf jaar niet geïndexeerd. Inhaalindexatie maakt geen onderdeel uit van het akkoord, maar ook een perspectief op spoedige indexatie ontbreekt. Tot 2027 wachten er wel pensioenkortingen. KBO-Brabant, zelfstandige belangenvereniging van 125.000 senioren, blijft er alles aan doen om het recht van de belanghebbenden te beschermen.

Klik hier om verder te lezen op onze website.

 

Dialoogbijeenkomsten in september over
Draaiboek code zwart

KBO-Brabant organiseert dialoogbijeenkomsten over keuzes die gemaakt worden als er een tekort aan IC-bedden is. Deze worden begeleid door voorzitter Leo Bisschops. Mevrouw dr. mr. Anita de Jong (ethicus en jurist van artsenfederatie KNMG) en een huisarts of medisch specialist ouderen zullen een toelichting geven op de totstandkoming van het Draaiboek code zwart. Zij willen ook graag van ú horen wat u vindt van de keuzes die gemaakt moeten worden als er een tekort aan IC-bedden is, zoals even dreigde tijdens de coronacrisis.

Per bijeenkomst is er plaats voor maximaal 25 deelnemers. Medio augustus ontvangt u nadere informatie over de exacte locatie en sprekers. Klik hier om u aan te melden. Afdelingsbestuurders: kunt  u dit bericht delen met uw leden?

 

Verzoek medewerking enquête beeldbellen in de zorg

Naar het spreekuur van de huisarts of toch maar een beeldbel-afspraak? Een bezoek aan de fysiotherapeut of filmpjes opgestuurd krijgen van de oefeningen die je moet doen? Dit zijn sinds de coronacrisis plotseling dagelijkse keuzes.
 
Samen met KBO-Brabant onderzoeken journalisten van ‘Spot on Stories’ de effecten van de coronacrisis op de digitalisering in de zorg. Wij denken dat de veranderingen vooral voor senioren groot (kunnen) zijn. Zij maken meer gebruik van gezondheidszorg, en relatief minder van digitale middelen. Het is dus belangrijk om senioren te betrekken bij deze nieuwe ontwikkelingen. Daarom willen we graag weten wat uw ervaringen zijn met beeldbellen in de zorg. En wat in uw ogen de plus- en minpunten hiervan zijn. De gegevens verwerkt ‘Spot on Stories’ in journalistieke stukken en kan KBO-Brabant gebruiken bij contact met zorgverleners en beleidsmakers.
 
U kunt de vragenlijst invullen door deze link te volgen. Als u vragen hebt over het onderzoek of meer wilt weten over digitalisering in de zorg kunt u contact opnemen met Marieke Pette, beleidsmedewerker, mpette@kbo-brabant.nl.

Afdelingsbestuurders: wilt u dit verzoek ook onder uw leden uitzetten? Hoe meer mensen meedoen, hoe beter zicht wij krijgen op de stand van zaken!

 

Samen beslissen – bijeenkomst Eindhoven

In samenwerking met KBO-Brabant en het Catharinaziekenhuis in Eindhoven organiseert KBO Kring Eindhoven op woensdag 5 augustus in De Meerpaal een bijeenkomst over ‘samen beslissen’ met Marleen Herms, geriater in opleiding en Judith Wilmer, klinisch geriater van het Catharinaziekenhuis.

Wat is ‘samen beslissen’? Op medisch gebied is er steeds meer mogelijk. Dat maakt dat er steeds meer te kiezen valt. Hoe maakt u samen met uw arts de afweging wat het beste voor u is in uw specifieke situatie? Hoe beslist u samen? Uit onderzoek blijkt dat samen beslissen het beste gaat als zowel de patiënt als de dokter goed voorbereid zijn. Als patiënt weet u hoe u er voor staat en wat voor u belangrijk is op medisch gebied. Samen met uw dokter kunt u vervolgens een goede afweging maken welke behandeling voor u het beste past.

Tijdens deze bijeenkomst worden u handvatten geboden voor samen beslissen, zodat u beter voorbereid bent als u voor een belangrijke keuze komt te staan. Hebt u belangstelling? Vul dan het Aanmeldformulier-samen-beslissen in en stuur dat naar: trudyvanhelmond@gmail.com

 


Ook leden kunnen zich opgeven voor de
nieuwsbrief Ons Actueel

Ons Actueel is voor iedereen die nieuws van KBO-Brabant wil volgen. De nieuwsbrief is met name bedoeld voor Afdelings- en Kringbestuurders en al onze relaties, maar ook leden kunnen zich uiteraard laten informeren. Men kan zich opgeven via deze link. Op onze website staat onderaan de homepage ook een balk met de mogelijkheid om zich aan te melden.Tip voor Afdelingen: zet de link op uw website of breng hem direct onder de aandacht van uw leden.

 


Vouwtasjes gaan hard!

De vrolijke opvouwbare tasjes worden in groten getale afgenomen. Wij hebben alweer nieuwe bijbesteld, maar die komen pas over drie maanden aan. Wilt u deze tasjes eerder in huis hebben, bestel dan nog snel. Ze kosten € 1,50 per stuk. Stuur een mail naar info@kbo-brabant.nl.

 


Nieuwsbrieven Koepel Gepensioneerden

Er zijn weer een aantal nieuwsbrieven van de Koepel uit:
– nummer 24
– nummer 25
– nummer 26, artikel in het Algemeen Dagblad
– nummer 27
– nummer 28
– nummer 29
Wilt u zelf een abonnement op deze nieuwsbrief, kik hier.

 
Facebook
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2019 KBO-Brabant, Alle rechten voorbehouden.

Uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen

Wilt u zich uitschrijven, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u zich aanmelden, dat kan door op deze link te klikken.

Wilt u uw e-mail wijzigen, dan kunt hier uw voorkeuren aanpassen.

Wilt u oude edities inzien, klik hier.